Kenya Bulk

Pražená káva na filter, Kenya Bulk, arabika, washed

kenya_popis_vyberova_kava

Ak vyhľadávate acidnejšiu chuť, odporúčame túto premytú kávu z africkej Kenye. Arabika, pestovaná vo vysokej nadmorskej výške pripomína chuť černíc, lesných plodov,vanilky,bieleho hrozna a bielej čokolády. 

Hmotnosť: 250 g
PRAŽENIE: FILTER
11,00 €

44,00 € kg

S DPH
Categories:
Guaranteed Safe Checkout

Krátka história pestovania kávy v Keni a jej súčasný stav

Hoci pestovanie kávy malo v Keni pomerne neskorý štart, toto odvetvie si vybudovalo a udržalo pôsobivú reputáciu. Od začiatku výroby je kenská káva uznávaná pre svoju vysokú kvalitu, precíznu prípravu a vynikajúce chute. Napriek tomu, že zdieľa s Etiópiou, rodiskom kávy, viac ako 865 kilometrov hraníc, káva musela obísť celý svet, kým sa v Keni zakorenila. Hoci najskoršie dôveryhodné správy umiestňujú kávu do Etiópie okolo roku 850 n.l., v Keni bola prvá káva vysadená až v roku 1893, keď francúzski misionári zasadili stromy v Bure v pohorí Taita Hills.

Za vlády Britského impéria sa rozšírila produkcia kávy určenej na export. Zriadili sa veľké súkromné plantáže na pestovanie kávy a väčšina úrody šla do Anglicka v pergamene, kde sa pred mletím predávala pražiarňam. Pražiarne často zmiešavali jasné chute kenskej kávy s čokoládovejšími juhoamerickými kávami.

Hoci rozlohy a hodnota veľkých fariem rástli, pôvodní Keňania z toho nemali úžitok. Európski osadníci dokonca podnikali konkrétne kroky, aby domorodcom zabránili v pestovaní vlastnej kávy.

Aby sa znížila konkurencia, sprístupnila a zlacnila pracovná sila a pokračoval rast dopytu po vysoko kvalitnej káve, zriadená bola Rada pre kávu, ktorá mala dohliadať na výrobu a obchod s kávou. Na ponechanie väčšej hodnoty zelenej kávy v krajine pôvodu bola v Nairobi založená Nairobi Coffee Exchange (NCE), ktorá funguje dodnes. Rada pre kávu prísne kontrolovala licencie na pestovanie a spracovanie kávy. Hoci právne predpisy, ktoré boli zavedené, výslovne neuvádzali, že domorodci nemôžu pestovať kávu, veľkí vlastníci pôdy to pre domorodých farmárov prakticky znemožňovali až do 50. rokov 20. storočia. Tieto zákony chránili záujmy veľkých vlastníkov pôdy. Viac kultivácie by nielenže mohlo znížiť cenu kenskej kávy, ale veľkí farmári sa obávali, že ak by malí a domorodí farmári mali svoje vlastné kávové farmy, nepracovali by ako platení robotníci na farmách osadníkov.

Dnes viac ako 600 000 malých farmárov s rozlohou menej ako 5 akrov tvorí 99 % kávovej poľnohospodárskej populácie v Keni. Ich farmy pokrývajú viac ako 75 % celkovej plochy na pestovanie kávy a produkujú takmer 70 % kávy v krajine. Títo farmári sú organizovaní do stoviek družstiev farmárov (FCS), z ktorých každé prevádzkuje aspoň jednu továreň. Zvyšok ročnej produkcie pestujú a spracovávajú malé, stredné a veľké pozemkové majetky. Väčšina väčších majetkov má vlastné umývacie stanice.

Väčšina kenských káv je úplne umytá a sušená na vyvýšených lôžkach. Krajina si stále zachováva svoju reputáciu vysokej kvality a zmyslu pre detail v mnohých umývacích staniciach. Najlepšie továrne zamestnávajú prísne triedenie čerešní pri príjme a mnohé z nich majú rovnaký manažérsky tím už roky.

38 Položky
Novinka

odporúčame

Registrácia nového účtu

Máte používateľský účet?
Prihlásiť sa alebo obnoviť heslo